Search

Börsåret 2020

Updated: Feb 21, 2021

Ännu ett år till ända och för vår del känns det som att 2020 var året då vi på riktigt fick till våra portföljer med stabila bolag i grunden och bra kryddor i spekulationsbolag. Vi var med om vår första riktigt börskrasch när coronapandemin hade stor effekt på börsen i mars och vi fick kvitto på att vi klarar av sådana situationer - att strategierna fungerar.


Framtidsportföljen

Utvecklingsgraf


Under året har innehavsbilden i portföljen förändrats en hel del. Det kom exempelvis nya riktlinjer som avrådde banker från att lämna utdelning. Tråkigt nog hade vi en hel del i banksektorn i början av året. En del andra bolag som man trodde var säkra utdelare och även utdelningshöjare vågade inte dela ut. Portföljen fick korrigeras allteftersom olika bolag visade styrka i krisen. Detta ledde till att antalet bolag i portföljen minskade ganska mycket samtidigt som banksektorn blev utslängd från portföljen (även med tanke på ständiga muthärvor och andra skandaler som ploppar upp nån gång per år). Den kategori av bolag som har gått bäst för oss under 2020 var investmentbolag som visade på exeptionell styrka. Flera av dessa belönade oss med uppgångar som ledde till att vi trots den korta innehavstiden kunde passera 100% avkastning. Allt är dock inte guld och gröna skogar. Denna fantastiska uppgång har även lett till att bolag som haft liten substanspremie hade nu helt plötsligt en extrem substanspremie som i vårt tycke skapade stor fallhöjd ifall det skulle börja storma på börsen igen. Vissa investmentbolag fick därmed lämna portföljen i väntan på bättre ingångslägen.


Dessa tre av våra innehav har presterat bäst på börsen i år:

Sdiptech som gått upp 218,55%

Kinnevik med 87,84%

VNV Global med 86,39%


Sdiptech köpte vi när de var ganska nya på börsen. I början presterade aktien inget vidare men på senare tid har det gått riktigt bra och bolaget har levererat på sin strategi att växa både organiskt och genom uppköp av andra bolag. Vi varken fyller på eller säljer av.


Kinnevik har under lång tid haft en ganska tråkig resa. De har fått stå emot hård kritik från finansbranschen i och med deras hantering av Millicom där de först skulle sälja av Millicom, sedan inte, och det slutade med att Millicom delades ut till Kinneviks aktieägare. Kinnevik har även delat ut MTG för inte så länge sedan för att underlätta Tele2:s uppköp av ComHem. Samtidigt har det kommit in en ny VD i bolaget som verkade ha svårt att få marknadens förtroende men under 2020 vände trenden och Kinnevik har gått riktigt bra. De inser att den digitala omvandlingen som nu sker (accelererat av coronapandemin) är här för att stanna. Vi har valt att fylla på i Kinnevik under 2020.


VNV Global siktar på att äga onoterade bolag (ungefär samma strategi som Kinnevik satsar på). VNV Global har också gått starkt på börsen och deras inriktning är delningsekonomi och digitalisering inom vården.


Eftersom Kinnevik och VNV Global har gått så starkt under 2020 så är det oklart om de fortfarande handlas med substansrabatt. Vi avvaktar till kvartalsrapport för Q4 innan vi fattar några beslut kring dessa innehav.


De tre av våra innehav som gått sämst på börsen är:

Tele2 -20,86%

AstraZeneca -12,10%

Öresund -10,20%


Tele2 började året 2020 starkt och nådde en kurstopp på nästan 154 kr medan den idag (2021-01-06) står i endast 108,3 kr. Det är nästan så man tror att bolaget slutat tjäna pengar helt trots att bolaget håller fast vid sin prognos för intäkter samt att de klarade av att dela ut hela utdelningen (inklusive extrautdelning). Vi anser dock att Tele2 är ett starkt bolag som presterar bra och lämnar bra utdelningar så vi har valt att fylla på i flera omgångar sedan kraschen i mars.


Astra däremot har klarat sig bra större delen av året med 1076,8 kr som toppnotering, men halkat nedåt på slutet. Litteratur och experter säger att Mr Market alltid har rätt men då blir kursrörelserna i AstraZeneca under 2020 väldigt svåra att förstå. Man skulle kunna skylla på den initiala kursuppgången under våren på att Astra utvecklar corona-vaccin, men de har uttryckligen sagt att de inte kommer tjäna några pengar på vaccinet under tiden pandemin pågår (detsamma gäller övriga vaccinutvecklare). När resultatet från Astras vaccinstudie kom så började aktien dala och när nyheten om att Astra köper ett annat medicinbolag kom så blev det till synes en kollaps. Vi kan inte se att förutsättningarna för AstraZenecas verksamhet har förändrats och det är samma bolag nu som under våren, om inte bättre i och med uppköpet. Även här har vi valt att fylla på i omgångar under hela 2020.


Öresund har inte haft det lätt på senare år. MQ-konkursen var inte länge sedan. Under 2020 har vi nedläggning av Insr och under samma år kom besked att Volvo avslutar sitt avtal med Bilia. Vi tror dock att Öresund kan vända trenden på sikt och behåller vårt innehav.


Sammanfattningsvis kan följande nyckeltal presenteras för Framtidsportföljen 2020:

Avkastning: 24,16% (OMXSGI 14,56%)

CAGR: 16,55%

Sharpekvot 12 mån: 0,95

Standardavvikelse: 25,43%Spekulationsportföljen

Utvecklingsgraf

Spekulationsportföljen är en portfölj som vi inte lägger ner så mycket tid på. Vi följer inte innehaven särskilt noga då det rör sig om små poster så om ett bolag skulle gå i konkurs gör det inget. Under 2020 har portföljen fått en tydligare strategi med investeringar i investmentbolag på de små listorna (t ex Front Ventures och New Equity Venture International), bolag inom gaming (Star Breeze och Qiiwi Games) samt miljöteknik (Eolus Vind och Minesto).

Då bolagen är av spekulativ art som inte gör någon vinst och i vissa fall inte har någon försäljning så fick denna portfölj väldigt mycket stryk under kraschen i mars. När väl återhämtningen kom så kom den med besked. Årets utveckling talar för sig själv.


Dessa tre av våra innehav har presterat bäst på börsen i år:

Vertical Ventures 794,74%

Parans Solar Lighting 681,46%

Azelio 404,08%


Vertical Ventures är ett innehav som vi fått som utdelning från Dividend Sweden vilket innebär att det rör sig om ett extremt litet innehav.


Parans Solar Lighting är på ett sätt ett väldigt känsligt innehav. Deras verksamhet i början var att leda in solljus i byggnader med hjälp av fiberkablar så att man har naturlig belysning i en mörk byggnad i stället för artificiellt ljus. De har dock börjat utveckla teknik för 5G-master och fått en storägare i form av ett kinesiskt bolag (QPT). Den stora förhoppningen ligger därmed troligen i 5G-biten och det största problemet med bolaget är att det finns vissa individer som haussar aktien väldigt mycket och därmed är det svårt att avgöra om aktiekursen gått upp pga hausse eller pga potential i bolaget.


Azelio köptes in ganska sent på året så vår utveckling ligger tyvärr inte ens i närheten av utvecklingen på börsen under hela året.


De tre av våra innehav som gått sämst på börsen är:

ChromoGenics -81,10%

FRISQ Holding -73,05%

Hybricon -72,16%


ChromoGenics utvecklar smarta fönster och fönster med lågt U-värde. Tyvärr lovar ledningen i bolaget mycket med levererar lite och målen skjuts ständigt på framtiden. Tekniken är väldigt spännande och ligger på flera sätt rätt i tiden (främst miljöaspekten). Dock kommer försäljningen av någon anledning aldrig igång.


FRISQ har inte haft något genombrott i år och då de håller sig inom vårdindustrin så kan anledningen till det vara coronapandemin och att vårdsektorn haft annat att göra i stället för att modernisera sitt vårdkommunikationssystem.


Hybricon utvecklar elbussar som även det ligger rätt i tiden med tanke på miljön. Tyvärr har bolaget samma problem som ChromoGenics och kommer aldrig igång med någon försäljning.


Sammanfattningsvis kan följande nyckeltal presenteras för Spekulationsportföljen 2020:

Avkastning: 58,52% (OMXSGI 14,56%)

CAGR: 35,01%

Sharpekvot 12 mån: 1,93

Standardavvikelse: 32,52%


Framtidsplaner

Det finns ett ambitiöst mål för framtiden. Det är att spekulationsportföljen ska få en total utveckling på minst 1000% på 10 år efter att portföljen startades. Det är ett visionärt mål och vägen dit håller vi på att staka ut.

Vi har även satt upp en strategi för avveckling av bolag i spekulationsportföljen som förhoppningsvis leder till att vi hela tiden har bolag med snabb kursutveckling i portföljen.


Framtidsportföljen känner vi oss bekväma med i det utförande som är. Målet för 2021 är att öka vår position i Samhällsbyggnadsbolaget så att den har lika stor vikt i portföljen som Tele2. Innehavet i Axfood kommer troligen också fyllas på då de för tillfället ligger ganska mycket efter Tele2. Vi ökar också vårt månadssparande med 2,4%. Samtidigt har vi reviderat målet för genomsnittlig årlig avkastning från 10% till 11 %. Det känns inte helt orimligt då vi hittills uppnått CAGR på över 15%.


Som det går att se på vår hemsida så har vi även en portfölj med onoterade innehav. Denna portfölj är inget som vi har valt utan den tillkom av en slump kan man säga. De flesta innehav där kommer från ägarspridningar utförda av Dividend Sweden. Eftersom vi ändå hade några små onoterade innehav så började vi diskutera om det inte är dags att aktivt investera i onoterade bolag. Under 2020 har vi investerat i SAV Winery och även lämnat in ansökan om att få vara med i emissionen som utförs av CONAX.


Allt som allt har 2020 varit ett bra börsår för oss. Vi ser fram emot 2021 och hoppas att vaccinationerna kommer igång ordentligt och att ekonomin återhämtar sig i rask takt.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.