Search

Förändringar i innehav v 19

Under v 19 har det skett ett stort antal förändringar och framför allt i Spekulationsportföljen. Det första som hände var av rolig karaktär och det är att Dividens Sweden har fått bilda en egen portfölj hos oss. Anledningen till detta är att en del av Dividens Swedens idé är att göra ägarspridningar, dvs dela ut delar av sina innehav till sina aktieägare. Sedan vi köpte våra första aktier av Dividend Sweden har vi fått 11 bolag som är noterade samt fyra onoterade bolag. För att det ska bli enklare att hålla reda på vilken avkastning Dividend Sweden genererat har vi flyttat den och deras utdelade bolag till en egen portfölj. Samtidigt passade vi också på att öka vårt innehav i Dividend Sweden med 200%.


Senaste veckorna har Spekulationsportföljen presterat väldigt dåligt och nedgången kan summeras till ca 12%. Detta har lett till att vi börjat se över portföljen och sålla lite bland innehaven då vi också känt att de blivit för många. Sållningen har gått väldigt enkelt till - sälj förlorarna och behåll vinnarna (med vissa undantag). De bolag vi ägt en kortare tid som ligger minus har vi valt att behålla och se om de lyckas leverera under detta året. Alla bolag som vi ägt en längre tid och som ständigt underpresterat i kvartalsrapporter och aktiekursen (med vissa undantag) har sålts.


Bolagen som såldes var:

Starbreeze - åker jojo på börsen och pendlar i intervallet ca 1-10 kr. Tanken har hela tiden varit att sälja av så fort aktien når 10 kr igen, men i stället väljer vi att sälja redan nu med liten vinst och placera i något bättre vi kan tänka oss behålla en längre tid.

MedCap - är ett investmentbolag inom läkemedel, men vi valde att sälja det i alla fall då det bolaget inte är så stor snabbväxare som vi letar efter och skulle passa bättre i en mer långsiktig portfölj än vad Spekulationsportföljen är.

Fram Scandinavien - är även det ett investmentbolag vars tjusning varit att de investerar på mer exotiska marknader som t ex Vietnamn. I senaste Q&A från VD:n visade det sig att den exotiska marknaden för med sig exotiska bokföringar. Det som var skrämmande var att enligt VD:n så redovisar många bolag felaktiga uppgifter för att betala mindre skatt och ska Fram Skandinavien köpa ett sådant bolag måste de redovisa korrekt och kassaflödena blir då såklart lidande. De har helt enkelt svårt att hitta prisvärde bolag då många bolag verkar fiffla med bokföringen medan andra har en övertro på deras verksamhet.


Resterande bolag som vi sålt har helt enkelt gång på gång inte lyckats redovisa något annat i sina rapporter än meddelande om nyemission. Dessa innehav har vi haft länge utan någon ljusning i siktet.

ChromoGenics

Hybricon

BIMobject

Qiiwi Games

Allarity Therapeutics

SaltX Technology Holding

aXichemTrots det har vi kvar några bolag som vi ägt en längre tid. De hamnar på vår observationslista. Dessa bolag får till sin sista kvartalsrapport 2021 att leverera annars åker de också ur portföljen.

Dessa bolag är:

Climeon

Spiffbet

Westpay

AAC Clyde Space


Bolagen som köpts in till Spekulationsportföljen är:

Goobit Group

Nowonomics


Vi tror numera att kryptovalutor ganska snart kan bli en del av de flestas vardag och därmed har vi velat öka vår exponering mot kryptovalutor. Därför köpte vi företaget Goobit Group som tillhandahåller en marknadsplats för att köpa och sälja krypto.

Nowonomics är en tjänst som hjälper folk att enkelt spara och investera pengar i en fond. De ger också kickback på det du handlar på nätet.


Det har även skett köp i Framtidsportföljen där vi har valt att öka i Evolution Gaming. Anledningen till det är att Evolution hade gått ner ca 15% på en dag pga storägaren hade sålt en del av sitt innehav utanför marknaden. På olika forum har det förekommit en del lipsillar som fördömde försäljningen, men beteendet är väldigt konstigt då en individ som har byggt upp ett stort företag och har hela sin "förmögenhet" i företaget måste ju kunna utnyttja sina pengar, annars är det väl ingen mening med att ha dem.


Transfer Jobb är ett onoterat bolag som har delats ut av Dividend Sweden. Detta bolag är inte noterat med gjorde en nyemission som vi deltog i vid årsskiftet. Under slutet av denna vecka har våra onoterade aktier bokats in på aktiekontot.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.