Search

Förändringar i innehav v 5

Vi fortsätter strömlinjeforma vår spekulationsportfölj. Simris Alg skickade ut ett pressmeddelande om att försäljningen i USA gått ner senaste tiden och att deras satsning på fysiska pop-up butiker inte gått så bra som de hoppats, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på pandemin. Märkligt att satsa på den typen av marknadsföring nu. Simris Algs VD syns då och då i aktieforumet på Placera. Då kommunikationen från Simris Alg i bästa fall är sparsam så uppstår det många frågetecken som yttras i forumet. Där svarar VD:n på frågor och tillrättavisar felaktiva påståenden från skribenter. Vet inte om det är det en VD ska syssla med utan tydlig informationsgivning till aktiemarknaden vore bättre, tillsammans med satsning på försäljning och produktutveckling. Då kvarvarande kapitalet i bolaget är lågt samt att försäljningen fortfarande är obefintlig så är det inte omöjligt att bolaget kommer vlja genomföra en till nyemission under året. Tanken med deras produkt (omega 3 från alger i stället för fisk) är fin, men inte särskilt prisvänlig. Även natur crazen har sin prisgräns, vilket de låga försäljningssiffrorna är ett bevis på. Att göda företagsledningar som inte presterar samt investera i företag vars produkter inte säljer är inte det vi vill satsa våra pengar på. Vi tackar därmed för oss och avveklar vårt innehav i Simris Alg med en förlust på ca 70%.


CDON var en av de första aktier vi köpte. Sedan dess har vi ägt CDON till och från. Under lång tid fanns det rykten att CDON Group skulle delas in i separata bolag. Den informationen blev bekräftad av bolagsledningen och då valde vi att ta in CDON i spekulationsportföljen. Som så många gånger förr så började bolagets resa i vår portfölj med ett ras. Som mest var vår position back ca 45%. Därefter presenterade bolagsledningen en riktig plan för hur uppdelningen skulle ske och en ungefärlig tidsram. Aktien började stiga på börsen. Sedan började uppdelningen ske sakta med säkert. CDON har för oss varit ett väldigt intressant innehav pga deras satsning på Marketplace. Den uttalade strategin från bolaget har varit att försäljningen av egna varor ska läggas ner och CDON ska bara vara en hub för andra försäljare likt Amazon.

Utan egentliga nyheter eller andra drivande faktorer började CDON-aktien stiga kraftigt där nya all time high slogs var och varannan dag. På kort tid har vår position i CDON gått upp strax över 500%. Det var oroväckande eftersomuppgången var så snabb och utan drivande faktorer.


Under veckan släppte CDON sin rapport för kvartal 4. Följande kunde utläsas:


CDON Marketplace

Bruttoförsäljning +60%

Nettoomsättning +42%


CDON egna varor

Bruttoförsäljning -48%

Nettoomsättning -50%


För kvartal 3 kunde följande information utläsas:


CDON Marketplace

Bruttoförsäljning +100%

Nettoomsättning +82%


CDON egna varor Bruttoförsäljning -42%

Netoomsättning -42%


Tittar man på försäljning av egna varor så är siffrorna skrämmande om man inte följt bolagets information till marknaden och missat att den uttalade strategin som sagt är att avveckla den egna försäljningen som har låga marginaler och i stället satsa på att vara en marknadsplats som har höga marginaler.

Det som däremot inte ser bra ut i rapporten enligt oss är att ökningstakten i nettoomsättning och bruttoförsäljning på CDON Marketplace (externa aktörer) minskar drastiskt. Dessutom fortsätter avskrivningar av engångskaraktär komma som brev på posten och förstöra resultatet.

Redan innan rapport gick vi i tankar om att sälja bolaget pga tidigare nämnda faktorer, men vi ville avvakta till rapporten och se om det fanns någon substans till den kraftiga uppgången.


I samband med kvartalsrapporten fick man även se kursrörelse i CDON-aktier som vi aldrig skådat i någon aktie. Det fanns enorma pengar att tjäna om man lyckades pricka botten och sedan sälja på toppen samma dag. Dagen innan rapporten slutade aktien på 582 kr. På rapportdagen reagerade marknaden väldigt negativt och aktien öppnade på 494 kr. Därefter fortsatte raset ner till 434,50 kr. Ca 4 timmar senare hade aktien återhämtat hela nedgången och var på nivåer som den slutade på dagen innan. Därefter fortsatte det uppåt till som mest 635 kr. Dagen slutade på 580 kr. En riktig berg och dal-bana.


Då rapporten inte motsvarade våra förväntningar har vi valt att avveckla innehavet. Vinsten blev 400%. Olyckligt nog sålde vi på strax över 500 kr på rapportdagen.


Det finns individer som investerar långsiktigt men tittar på sina innehav varje dag eller flera gånger om dagen. Dagliga rörelser spelar ingen roll i det långa perspektivet och kan i stället leda till att man fattar förhastade och ofta felaktiga beslut. Hade vi inte tittat på CDON-aktien under förmiddagen hade vi inte haft en aning om att den gått ner så mycket. Hade vi tittat på eftermiddagen i stället hade vi kunnat göra en vinst på 100 kr mer per aktie vilket hade varit nästan 100% mer vinst mot anskaffningsvärdet av vår post i CDON.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.