Search

Förändringar i innehav v 6

Under v 6 släppte Evolution Gaming sin rapport. Vi har under senaste månaderna funderat på hur vi ska göra med vårt innehav i Evolution. Öka, minska eller låta det vara som det är. Några dagar innan rapport såg vi att kursen passerat 900 kr per aktie och P/E-talet för Evolution har stigit kraftigt. Evolution Gamings kvartalsrapporter har vanligtvis överträffat marknaden, men däremot har de inte alltid belönats med en uppgång. Efter senaste tidens ganska kraftiga uppgång valde vi att gå ur aktien dagen innan rapport. Med facit i hand så var det inte rätt gjort i det korta perspektivet eftersom rapporten var bra och aktien har passerat 1000 kr sedan dess. Vi har därmed gått miste om nästan 15% vinst. Däremot ångrar vi inte beslutet att avveckla innehavet pga följande faktorer:

  1. Fler och fler länder diskuterar kraftiga regleringar av betting-marknaden. När Betson släppte sin rapport dagar innan Evolution så visade det sig att intäkterna från Tyskland minskat med 75% sedan Tyskland införde sina regleringar. Svenska staten har också under lång tid pratat om hårdare regleringar på marknaden, likaså Holland och England. Fler länder kommer säkerligen följa efter vilket försämrar utsikterna för betting-bolagen och deras spelleverantörer.

  2. Under år 2020 har Evolution lagt ett bud på NetEnt som är en konkurrent. Budet har gått igenom och bolaget har införlivats i Evolutions organisation. I senaste rapporten framgick det att NetEnt växte med endast 5% under kvartal 4 2020 jämfört med kvartal 4 2019. Med tanke på priset som Evolution fick betala för NetEnt så måste denna takt ökas markant för att upprätthålla Evolutions i övrigt höga tillväxttakt.

  3. Eftersom Evolution är ett snabbväxande bolag så har vi inte brytt oss så mycket om P/E-talet så länge det legat och pendlat mellan 50 - 60. Nu har P/E-talet hoppat upp till 82. Investerare som är mycket smartare än oss och med längre erfarenhet har haft en syn på att billiga bolag är de vars P/E-tal understiger antingen vinsttillväxten i procent eller omsättningstillväxten i procent. Vissa anser att det är bättre att räkna med omsättningstillväxten i procent i stället för vinsttillväxten i procent då vinsttillväxten går att dopa genom redovisningstekniska principer (kreativ bokföring), engångsposter eller annat. Evolutions vinsttillväxt för 2020 exkluderat för engångskostnader relaterade till uppköpet av NetEnt uppgick till 92%. Omsättningstillväxten för samma period uppgick till 53%. Evolution Gaming har väldigt höga och fina marginaler. Dessa marginaler går att upprätthålla när konkurrensen är nästintill obefintlig. När konkurrenterna kommer fram kommer marginalerna att sjunka och därmed också vinsten. Om man ser till vinsttillväxt i bolaget för 2020 så framstår inte bolaget som särskilt dyrt då vinsttillväxten är högre än P/E-talet. Tittar man däremot på omsättningstillväxten så är den klart mycket lägre än P/E-talet.

Evolution Gaming är ett fantastiskt bolag som uppvisat en makalös tillväxt i omsättning och vinst och som belönat sina ägare som valt att stanna kvar i bolaget även när det inte var medvind. Vi är också väldigt nöjda ägare, men anser just för tillfället att aktien är för dyr, men framför allt är vi rädda att klåfingriga politiker kommer sätta käppar i hjulet för bolagets framtida tillväxtmöjligheter.


Innehavet har blivit avvecklat med ca 60% vinst.


Pengarna som kom in från försäljningen av Evolution har använts för att öka vår position i SBB och börja bygga en position i Essity. Nu är vår position i SBB färdig och vi äger så många aktier som det var tänkt från början. För att kompensera för bortfallet av en aktie i portföljen har vi tagit in Essity som är ett tryggare innehav med stabila utdelningar.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.