Search

Förändringar i innehav vecka 48

Updated: Feb 21, 2021

Latour

De första aktierna i Latour köptes in 24 november 2016 och försäljningen skedde 23 november 2020. Under tiden har aktier i Latour både köpts och sålts i mindre poster i omgångar.


Under vår tid som ägare i Latouraktien har vi fått uppleva en aktiesplit där varje Latouraktie delades upp i fyra nya aktier. Justerat för det så har vi handlat våra första aktier i Latour för 80-85 kr per aktie. När försäljningen skedde fick vi betalt 220,8 kr per aktie. Normalt följer vi inte substansen i investmentbolagen. Dock brukar vi ha koll på vilka som handlas med premie och vilka som handlas med rabatt, men inte hur stora premierna eller rabatterna är. Vi visste att premien i alla fall låg på 30%, vilket kändes lite i överkant, men ändå gick att leva med.


En artikel i Dagens Industri (om minnet inte sviker) gjorde en analys av Latouraktien och rekommenderade sälj. Nu är Dagens Industri en värre skvallertidning än vad Aftonbladet är (egna åsikter) och vi brukar aldrig följa det som tidningar rekommenderar, men det som var intressant i artikeln var att premien i Latouraktien hade svällt till 50% och det kändes ohållbart. Här fick vi tyvärr sälja aktien efter en nedgång på 4-5% orsakad av analysen.


Sammanfattningsvis ägdes Latouraktien i 48 månader, den totala avkastningen låg på 83,82% inkl utdelningar och CAGR på 16,44%.


SBB

Denna vecka har vi även köpt på oss en del aktier i SBB B (Samhällsbyggnadsbolaget). När bolaget under pandemin kollapsade så såg vi ett guldläge att tjäna pengar och köpte på oss en medelpost som vi kände oss bekväma med med tanke på läget. Bolaget började sin återhämtning väldigt snabbt och vi lyckades tjäna över 50% på en månad. Innehavet avvecklades då vi hade intressantare saker att investera i. Nu kände vi att det var läge igen att gå in i SBB trots att aktiepriset är dubbelt så högt jämfört när vi handlade dem i våras. Anledningarna till det var dels att företaget har visat styrka i affärsmodellen, långa kontrakt med offentlig sektor, har jobbat aktivt med att förbättra kreditbetyget som minskar finansieringskostnaderna och därmed ökar resultatet. Största anledningen var dock att under veckan hade SBB annonserat att de vill lägga bud på ett norskt fastighetsbolag som heter Entra. Marknaden tackade SBB genom att sänka den med 3-4% och då såg vi ett köpläge. Vi handlade en post som ska öka månadsvis över tid.


Front Ventures

Denna vecka införskaffades även aktier i Front Ventures. Det är ett investmentbolag som bland annat har innehav i QuickBit som vi köpte v 47 samt i Conax som för tillfället är ett onoterat bolag som gör en så kallad pre IPO (och fokuserar på blockchain som är en teknik inom kryptovalutor). Innehavet i Front Ventures rör sig om en liten post som hamnar i spekulationsportföljen.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.