Search

Har "k" betydelse?

Jag, och inte bara jag, har länge påstått att journalister inte gör sitt jobb. Jobbet ska gå ut på att rapportera nyheter men journalisterna envisas med att skapa dessa. I den här artikeln behöver vi inte gå djupare in på hur journalister ställer människor, stater och övrigt mot varandra. Här blir det mycket enklare och oskyldigare.


Vid något tillfälle såg jag en jobbannons på en större amerikansk blogg i stil med svenska M3. Det kan ha varit GSM Arena men kan varit något annat också men liknande. I jobbeskrivningen stod det vilket antal artiklar som skulle levereras dagligen. Jag antar att man får en viss summa pengar, ett arvode, för varje artikel som levereras. Jag är inte alls bekant med det svenska systemet men det är lätt att tro att det är samma system och att man även tar in vem som helst till arbetsplatsen. Det bör nämnas att den här artikeln går ut på sak och inte på person.


För ett tag sedan läste jag en artikel på M3 som för övrigt är en helt okej IT-tidning där jag har läst en hel del nyheter som har gett mig nytta i olika aspekter i livet. Artikeln gick ut på att Qualcomm skulle lansera en ny teknik för ljud i smartphones, över blåtand och direkt från telefonen med sladd. Skribenten anger XDA som källa och går sedan vidare med att beskriva alla godbitar som följer med denna nya teknik som hur många bitars djup det är och vilken latens det är. Det roliga i artikeln är att skribenten skriver om vilken samplingsfrekvens som kommer att gälla över blåtand och över sladd. Över blåtand gäller enligt skribenten och dennes källa 96 Hz och över sladd gäller 384 Hz. De som är insatta i hur ljud funkar vet att samplingsfrekvensen ska vara minst den dubbla som våglängden man samplar.


Människoörat kan uppfatta ljud i spannet 20 Hz - 20 kHz. Den högsta frekvensen människan uppfattar är därmed 20 000 Hz och för att kunna spela in den frekvensen digitalt så ska denna frekvens mätas minst 40 000 gånger, dvs 40 000 Hz och 40 kHz. I verkligheten så har det som kallas Hi-Fi och cd-ljud en samplingsfrekvens på 44,1 kHz. Om skribentens påstående om 96 Hz och 384 Hz samplingsfrekvens skulle stämma så skulle det låta väldigt illa. Nedan är några exempel på låg samplingsfrekvens:


Ljudklipp, vanligt tal, med samplingsfrekvens 960 Hz:

Ljudklipp, vanligt tal, med samplingsfrekvens 9,6 kHz:

Ljudklipp, vanligt tal, med samplingsfrekvens 96 kHz:

Som ni själva kan höra eller snarare inte höra (vilket gäller för första klippet) så är det enorm skillnad om "k"-et är med eller inte i samplingsfrekvensen. Vad beror det på då? En ljudvåg har formen av en sinuskurva som svänger upp och ner med en viss frekvens. Om vi tittar på ljudvågor med låg frekvens, för enkelhetens skull kan vi titta på en ljudvåg med frekvensen 1 Hz och en samplingsfrekvens på 10 Hz, så kan vi mäta ut 10 punkter på sinuskurvan.


Om frekvensen stiger till 10 Hz så kan varje våglängd i ljudsignalen mätas på endast ett ställe.


Om ni vill se en grafisk representation av våglängder och samlingsfrekvenser kan ni titta i videon nedan från 5:00.


För en tillräckligt bra digital representation av en analog ljudvåg krävs det minst två mätpunkter på varje våglängd. Om frekvensen ökar till exempelvis 100 Hz och samplingsfrekvensen förblir 10 Hz så kommer endast vissa våglängder i ljudsignalen kunna mätas av. Det innebär att vi tappar information. Ju högre ljudfrekvensen är och ju lägre samplingsfrekvensen är i förhållande till denna våg desto sämre digital representation kommer det att innebära. Därmed spelar "k"-et en enorm roll. Som en läsare av en tekniktidning är det inte för mycket att förvänta sig att denna kunskap finns hos skribenten/journalisten.


"K" har även stor betydelse i Kronståhl. Utan "k" hade det hetat Ronståhl och det hade inte låtit klokt.


Det går också att undra varför skribenten tog denna nyhet från XDA och även angav XDA som källa. Nyheten finns nämligen hos Qualcomm själva och i deras material framgår det tydligt att samplingsfrekvenser som gäller är 96 kHz samt 384 kHz och inget annat. XDA developers själva skriver fel och anger samplingsfrekvenser utan "k"-et men har med bildmaterial från Qualcomm där samplingsfrekvenserna är korrekt angivna.


Tyvärr får man nog ta de flesta artiklar med en nypa salt oavsett var de kommer ifrån eller vem som skriver dessa.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Kryptovalutor del 2: Varför?

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Förändringar i innehav v 20 del 2

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Kryptovalutor del 1: Första kontakten

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.