Search

Kryptovalutor del 1: Första kontakten

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor. Jag gillar hemelektronik och teknik generellt så än idag följer jag siter som M3 och PC För Alla. Det var på PC För Alla som jag läste en artikel om kryptovaluta och då såklart om bitcoin. Det stod att bitcoin har gått upp väldigt mycket i pris och kostade nu 200 kr per bitcoin. Det lät spännande så jag googlade fram aktuellt pris för bitcoin (från artikelns publicerande till mitt googlande hade det gått 1-2 månader) och då stod bitcoin i hela 280 kr. Det tyckte jag var en helt sjuk uppgång och det kändes väldigt riskabelt att gå in i detta just då. Jag hade inte heller något jobb utan studerade på högskolan och hade inga pengar att avvara till sådana spekulativa satsningar. I nämnda artikel läste jag att nya bitcoins skapades genom mining som är en process där datorer i ett nätverk gör komplexa och meningslösa beräkningar för att lösa ett problem vars lösning inte genererar några reala värden. När problemet är löst skapas nya bitcoins (på den tiden var det 50 stycken som skapades) som går till den som löste det sista i problemet. Det är därmed att likställa med ett lotteri eftersom du inte vet om du lägger in den sista pusselbiten eller inte. Ju mer beräkningskraft du har desto större är chansen att du lägger den sista biten i pusslet. Det är att likställa med lotteri också eftersom ju fler lotter du köper desto större är chansen att du har köpt lotten med storvinst. På den tiden förstod jag mig inte på detta alls och hade inte heller någon bra dator men tänkte att istället för att köpa bitcoin så kan jag försöka mina fram det. Jag började läsa på om bitcoin och att det i princip inte går att mina själv utan man måste gå med i en pool för att mina bitcoin. Allt detta kändes väldigt komplicerat och jag kom inte igång med mining av bitcoin.


Det finns också en del anekdoter som florerar på nätet där exempelvis en kille köpte pizza med bitcoin. Han betalade 10 000 bitcoins för en pizza (eller om det var två). På den tiden var dessa bitcoins värda ca 40 dollar. Idag är läget annat och varje bitcoin kostar ca 60 000 dollar och med dagens kronkurs så kostade pizzan över 5 miljarder kronor. Man kan undra om killen lever idag eller om han begick självmord över detta misstaget.


En annan kul anekdot är den killen som slängde sin hårddisk på skroten och på den hade han sin bitcoin plånbok med bitcoins för ca 2,4 miljarder kronor.


Det finns andra anekdoter om folk som tappat bort sina lösenord till plånböcker och liknande och det man kan fundera över är om dessa historier är sanna eller om det är folk som bara söker uppmärksamhet för att deras föräldrar inte älskade dem eller något liknande.


Som kuriosa så kan jag berätta att jag, för många år sen (troligen ca 2013 eller 2014), köpte dogecoin på ebay och betalade såklart väldigt mycket för mycket för dessa men det var enkelt att göra det köpet och det rörde sig om en struntsumma i alla fall. Detta gjordes utan att först läsa på om dogecoin, jag trodde på allvar att detta kunde bli lika stort som bitcoin. Det fanns dock stora skillnader mellan bitcoin och dogecoin och än idag är dessa två väldigt skilda från varandra gällande prissättning. Dock började jag intressera mig för kryptovaluta nyligen och såg att dogecoin började dra iväg väldigt mycket, hjärtat rusade allt häftigare för varje dag som kursen gick upp 20-50%. Sedan uppgången började har dogecoin gått upp ca 1000%, det vill säga 10 gånger. Sen jag köpte så har kursen gått upp långt mycket mer, 250-2500 gånger. Denna spridning beror på att jag inte vet om jag köpte 1000 dogecoins eller 10 000 dogecoins. När jag såg den stora uppgången tänkte jag att någonstans måste jag ha sparat en backup av dogecoin-wallet. Efter en stunds letande hittade jag min dogecoin-backup. Då blev jag väldigt glad, tills jag installerade dogecoin-wallet på min telefon och skulle återställa min plånbok. Köpet av dogecoin skedde i den vevan som jag pluggade till nätverks- och systemadministratör och där lärde man sig vikten av starka lösenord. Jag verkar ha satt ett väldigt starkt lösenord på den plånboken. Efter att ha testat massvis med kombinationer av de lösenord som jag använde på den tiden har jag fortfarande inte lyckats komma in i min plånbok. Jag tröstar mig med att det var nog bara 1000 dogecoins jag hade i den plånboken och inte 10 000 för att om det är 10 000 och priset fortsätter uppåt så kommer Jula eller Biltema att få en ny köpare av rep.


P.S. mina föräldrar älskade mig, nåt sånär i alla fall.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Redan under den här veckan vet vi vad vi kommer göra under nästa vecka. Därför passar vi på att berätta det redan nu. Som tidigare känt så kommer Kinnevik att dela ut sitt innehav i Zalando till sina