Search

Obehindrad tillgång till information

Bland mjukvara finns det idag i princip tre läger. Shareware som går ut på att kunden betalar en engångskostnad för att få nyttja mjukvara (exempelvis DaVinci Resolve) eller att kunden skriver upp sig på en prenumeration som fallet är med exempelvis Microsoft Office 365 och Adobe med sina program för bild- och filmredigering. Det andra alternativet är freemium som är ett fantastiskt bra koncept för företag som säljer mjukvaran men i min mening en fullständig katastrof för kunden. Det tredje alternativet är FOSS som står för free and open source software och hit hör exempelvis ubuntu (ett alternativ till windows), apache (som är en webbserver) och en uppsjö andra program. Alla ovan nämnda har sina styrkor men även sina svagheter. Det jag tänkte ta upp idag är konceptet med FOSS som kommer att leda in oss på ett annat spår senare i artikeln.


FOSS går ut på att det är gratis och att det är (mer eller mindre) fritt fram för alla att ladda ner källkoden till en viss mjukvara och anpassa sin mjukvara efter eget tycke och smak, exempelvis lägga till nya funktioner. Jag har använt en hel del program från FOSS och i många fall blir i alla fall jag väldigt imponerad. Det finns ett väldigt stort problem med FOSS dock. Problemet är att användarbasen är väldigt liten (dock växer den ständigt och är långt mycket större än för säg 20 år sen). Att användarbasen är liten leder till svårigheter när problem uppstår och en lösning behöver hittas. Det är inte alltid så lätt att hitta lösningen på ens problem då användarbasen är låg. Ett annat bekymmer är att människor som skapar FOSS är enligt mig sjukt kompetenta gällande kodning och erbjuda kraftfulla funktioner i sin mjukvara, men i de flesta fall är dessa människor lika dåliga på användargränssnitt som de är bra på det som ligger i bakgrunden. Det är svårt att hitta runt i användargränssnittet och det är inte alltid utformat på ett logiskt sätt. Återigen blir det svårt att hitta lösningar på ens problem på internet.


Senaste åren har det pågått en stor debatt kring integritet inom IT-världen. Alla stora företag som Facebook, Google och Microsoft (för att nämna några) samlar in massvis med information om sina användare som de sedan säljer vidare. Det har även talats om att olika myndigheter i USA (exempelvis NSA) tvingar de stora tillverkarna att lägga in bakdörrar i sin mjukvara så att det vid behov går att “lyssna av” aktiviteten på en viss dator/användare. Här kommer FOSS-förespråkarnas största argument, eftersom FOSS har öppen källkod så är det fritt fram för vem som helst att granska källkoden och hitta illasinnad kod. I grund och botten är det påståendet sant men i verkligheten är det inte direkt något som funkar. Den första anledningen till varför det funkar dåligt är att det är för få individer som har kompetens att granska källkod. Bland de som har kompetens är det antagligen ganska få som har tid, lust och möjlighet att leta efter illasinnad kod i det hav av FOSS mjukvara som finns där ute. Ett annat problem som jag tror är störst är följande koncept, individen tänker att eftersom det är fritt fram att granska källkod och vem som helst får göra det så kommer illasinnad kod att hittas i mjukvaran om den finns där. Eftersom människan är lat till naturen kommer en väldigt stor skara att tänka på exakt det sättet och det kan hända att viss mjukvara inte granskas alls för att alla förlitar sig på att någon annan gör granskningen.


Tillgången till information idag är enorm och alla kan leta upp saker på internet om de vill. Problemet är att människor är överväldigade med mängden information som de har tillgång till och kan inte bemöda sig med att söka fram enkla fakta. Det är egentligen därför denna artikel uppkom. På väg till jobbet lyssnar jag på Rockklassiker och de kör en tävling på eftermiddagen som heter tidsmaskinen. Tävlingen går ut på att programledaren tar upp tre händelser som har hänt under samma år och lyssnarna ska ringa in och gissa vilket år det är. Redan där bekräftas min tes från ovan. Händelserna är väldigt enkla att knappa in på google och få ett svar direkt och därmed behöver man inte gissa. När man ringer in på denna tävling då ska man veta vilket år det handlar om. För inte så länge sen nämndes återigen tre händelser varav ena händelsen var att från första februari detta år blir det förbjudet att köra bil och hålla telefon i ena handen och ratten i andra. Programledaren fick rätt svar på femte dagen.


Det man behövde göra var att gå in på google.se och skriva in “förbud mot telefon bakom ratten” och första träffen var:

Redan i träffen ser man vilket år det handlar om och om man går in på den länken som föreslås som första träff så står det svart på vitt att året är 2018. Jag vet såklart inte heller hur många av dessa individer som ringde in som hade körkort men en trafikant är skyldig att känna till de trafikregler som gäller. Man får helt enkelt hoppas att de som ringde in inte hade körkort...

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Kryptovalutor del 2: Varför?

Fram till början av 70-talet fanns det något som heter guldstandard (guldmyntfot). Dollarn i USA var kopplad till guldet och innebar att innehavare av dollar kunde gå till banken och lösa in sin dolla

Förändringar i innehav v 20 del 2

Som vi skrivit i tidigare artikel har vi sålt inlösenaktier i Kinnevik och köpt aktier i Kinnevik. Vi har även sålt Paradox och ökat vårt innehav med samma belopp i Evolution Gaming. Däremot har vi va

Kryptovalutor del 1: Första kontakten

Första gången jag hörde talas om kryptovalutor var år 2011, det var i samma veva som jag ville investera på börsen. Börsinvesteringar blev dock inte av på nåt år tack vare inkompetenta bankmänniskor.